Feng Zhiqiang

Grootmeester Feng, geboren in 1928, is de 18e generatie opvolger van de Chen stijl Taijiquan en een vooraanstaand gevechtskunstenaar in China.

Hij heeft in zijn leven talrijke eervolle posities bekleed waaronder Raadslid van de "China Wushu Association", adviseur van de "Beijing Wushu Association", voorzitter van de "Beijing Chen style Taijiquan Research Association" en president van de "Zhiqiang Wushu Academy".

Grootmeester Feng is de begunstigde van twee grote leraren. 
Grootmeester Hu Yaozhen, een befaamd beoefenaar van Xinyi Luihe Quan en grondlegger van de moderne qigong, droeg hem zijn volledige kennis over. Door hem werd grootmeester Feng in contact gebracht met de legendarische grootmeester Chen Fake, de 17e generatie standaardhouder van de Chen stijl Taijiquan. Grootmeester Chen Fake leerde Feng alles wat hij wist.

Dankzij zijn unieke opleiding in de gevechtskunsten en meer dan een halve eeuw van toegewijde training en onderzoek, wordt grootmeester Feng erkend als een hoge autoriteit wat betreft Chen stijl Taijiquan.

Grootmeester Feng hecht grote waarde aan zowel het erfgoed als aan innovatie. Hij creëerde Xinyi Hunyuan Chen stijl Taijiquan om het ware principe, wat de grondslag is voor de beweging van alle dingen, uit te drukken.

Het door hem ontworpen systeem integreert Xinyi met Taijiquan en qigong om zowel gezondheidsbevordering als zelfverdediging te bieden. Het fundamentele principe van Xinyi Hunyuan Chen stijl Taijiquan is dat, hoewel ontworpen voor de gezondheid en de zelfverdediging, het zich richt op de gezondheid; Hoewel beweging en stilte elkaar afwisselen, ligt de aandacht bij de stilte; en terwijl het interne en het externe gelijktijdig getraind worden, geeft het de voorkeur aan het interne.

Grootmeester Feng's leidend principe is dat het interne en het externe als een geheel moeten samenwerken. Het boven- en onderlichaam moeten elkaar volgen. Het hele lichaam moet gecoördineerd bewegen en de integriteit van hunyuan moet worden gecultiveerd.

Grootmeester Feng heeft wereldwijd lesgegeven. Hij heeft meerdere boeken geschreven waarin hij genereus kennis deelt wat nog niet eerder werd gepubliceerd.

Op zaterdag 5 mei 2012 is Grootmeester Feng in bijzijn van zijn familie gestorven.

(Bron: Engelstalige uitgave door de Hunyuan Taijiquan Nederland, vertaalt en bewerkt door Diderik Knol)