Informatie‎ > ‎Curriculum‎ > ‎Gongfa‎ > ‎

Qigong

Qigong kun je vertalen als: qi = levensenergie, gong = “kunde” of “de werken van”. Vrij vertaald betekent qigong dus “De kunde van levensenergie”.

Qigong bestaat uit ademhalingsoefeningen en houdingsoefeningen die worden gecombineerd met meditatieve elementen.
Er wordt vaak gezegd dat het belangrijker is gong te oefenen dan quan; je kunt je hele leven quan (vorm) oefenen en nooit gong (kunde) bereiken.

Alle qigong vormen die bestaan, en dat zijn er honderden, hebben als doel het cultiveren van qi.

Het "doel" waarom men de qi cultiveert verschilt, de ene stijl beoogt hiermee de gezondheid van de beoefenaar te bevorderen, de ander heeft als doel de therapeutische vaardigheden van de beoefenaar te bevorderen, weer een ander richt zich op martiaal gebruik van de qi. Veel beoefenaars zoeken spirituele verlichting door het beoefenen van qigong.

Iedere stijl kenmerkt zich door een eigen variatie van fysieke oefeningen gebaseerd op het coördineren van verschillende manieren van ademhalen met verschillende manieren van bewegen.

Qigong cultiveert de qi van de beoefenaar, de qi stroomt idealiter ongehinderd en in voldoende hoeveelheid door de meridianen van de beoefenaar.
Als er blokkades in de meridianen aanwezig zijn, kan de qi niet ongehinderd stromen.
Deze blokkades kunnen acuut pijn of ongemak veroorzaken of op langere termijn klachten veroorzaken, bovendien raken de te bevoorraden gebieden verstoken van de benodigde qi wat ook weer klachten veroorzaakt.
Wanneer iemand onvoldoende qi heeft zal hij weinig weerstand hebben en snel ziek worden.

Qigong beoogt een vrije stroom van qi te waarborgen; door het lichaam vrij te houden van blokkades en door de hoeveelheid qi op het juiste niveau te houden.